
Hesap Planı Ne Demek? – Muhasebe Hesap Planı Nedir?
Temel olarak muhasebe hesap planı, isminden de kolaylıkla anlaşılabileceği üzere muhasebe işlemlerinin kaydedildiği kayıt cetvelidir. Tek düzen hesap planı olarak da adlandırılan muhasebe hesap planı içerisinde muhasebe işlemleri içerisine giren kalemler belli bir sisteme göre sıralanmaktadır. Bu açıdan tek düzen hesap planı nedir sorusuna yanıt verirken resmi ve standart haline gelmiş bir hesap cetveli olduğunu göz ardı etmemek gerekir.
Ülkemizde 1994 yılı itibariyle kullanılmaya başlayan muhasebe hesap planı içerisindeki kodlar ve hesap sınıfları değiştirilemez. Bu nedenle muhasebe hesap planı tutması gereken şirketlerin hesap planı açıklamasında belirtilen bu yönergelere uyması gerekir. Peki muhasebe hesap planı kimler için zorunludur? Gelin önce muhasebe hesap planı tutması gereken işletmelere göz atalım. Ardından da tek düzen hesap planı nasıl oluşur sorusuna yanıt vermek üzere hesap cetvelindeki sınıflara bakacağız.
Muhasebe Hesap Planı Kimler İçin Zorunludur? – Tek Düzen Hesap Planı Tutması Gereken İşletmeler
Tek düzen hesap planı kimler için zorunludur sorusuna birinci sınıf tüccar kapsamında ele alınabilecek işletmeler yanıtını verebiliriz. Birinci sınıf tüccar kapsamındaki işletmeler ise şu şekilde tanımlanmaktadır:
- Yıllık alımları 280 bin TL’yi aşmayan mükellefler,
- Yıllık satışları 390 bin TL’yi aşmayan mükellefler,
- Yıllık gayrisafi iş hasılatları 140 bin TL’yi aşmayan mükellefler,
- Yıllık satış tutarları iş hasılatlarının 5 katına çıktığı takdirde 230 bin TL’yi aşmayan mükellefler tek düzen hesap planı tutmalıdır.
Tek Düzen Hesap Planı Nasıl Oluşur? – Muhasebe Hesap Planı Sınıfları ve Kodları
Yukarıda da belirttiğimiz gibi muhasebe hesap planı içerisindeki kalemler resmi olarak belirlenmiş standart kodlarla gösterilir. Bu nedenle tek düzen hesap planı oluştururken hatasız ve eksiksiz bir şekilde bu yönergelere uymak gereklidir. Tek düzen hesap planı çerçevesinde yer alan kodları ise şu şekilde sıralayabiliriz…